Slagerij Vandecruys in Kasterlee

“Alles draait uiteindelijk om smaakbeleving, presentatie en kwaliteit in een aantrekkelijke winkel!”

De vier fysieke Kempische slagerijen ‘Vandecruys’, van de zaakvoerders en koppel Patrick Haesendonckx ( 52) en Liesbeth Mertens ( 39), zijn in vijf jaar tijd allemaal tot een harmonieus en functioneel concept vernieuwd.
Winkelinrichter Integral uit Eeklo voerde het hele proces en de algemene coördinatie van concept, ontwerp tot productie en plaatsing uit, met respect voor alle wensen van de klant. Integral vertaalde het concept naar een concrete realisatie in net geen vier weken tijd.

 

De slagerijen in Geel Ten Aard, Geel Larum, Kasterlee en Mol Achterbos hebben één gemene deler: ze hebben het pensentoerisme uitgelokt, toen de Kempische zwarte pensen en de Antwerpse witte pensen door de VLAM werden uitgeroepen tot erkend streekproduct in 2008. Al meer dan 100 jaar worden de pensen van ‘Vandecruys’ volgens hetzelfde traditionele recept bereid: bloed, brood, varkensvlees, pigment, zout, peper en een kruidenmengeling.
In 2015 kreeg ook het Kempische gezouten spek zijn officiële erkenning als streekproduct. Kwaliteit geldt niet alleen voor de zwarte en witte pensen, maar uiteraard ook voor het inlandse en buitenlandse vers vlees én een uitgebreid assortiment van gerookt spek, gerookte ossenbil, bacon, boterhamworst, grillworsten, kippenbrood, frika- dellenkoek, schepsalades, rauwsalades en bereide gerechten.

Sedert 2015 kunnen de klanten ook online vlees bestellen via de webshop. Afhalen kan in één van de vier winkels, of in één van de 35 afhaalpunten. In 2018 startten Patrick en Liesbeth met hun team zelf leveringen aan huis op dinsdag en vrijdag in een straal van 20 km rond de winkel.

Sterk merk
De vier slagerijen en de webshop kennen hun eigen
verloop. Na de overname van ‘Slagerij Vandecruys’ in Geel Ten Aard in 1997, volgde in 2006 het tweede verkooppunt Kasterlee. In 2013 namen Liesbeth en Patrick de slagerij over van een collega in Mol. Het prachtige herenhuis van de grootouders van Liesbeth in Geel Larum werd in 2018 omgetoverd tot een unieke vierde slagerij.

 

Brug tussen functionaliteit en design
Doeltreffendheid en elegantie werden verenigd in een gezonde en stimulerende werkomgeving met een optimale ventilatie, goedwerkende akoestiek en veel daglicht.

Waarop leggen jullie het accent bij elke renovatie?
Liesbeth Mertens: “ Zowel Patrick als ik staan erop dat elke vierkante meter efficiënt wordt benut. Wij hechten belang aan ergonomisch en functio- neel meubilair, dat de tand des tijds jarenlang kan trotseren. Als eerste stap maken we altijd een dui- delijke analyse van de beschikbare ruimte en de passende invulling, gekoppeld aan een aangenaam winkelgevoel.

Het klinkt misschien logisch, maar de keuze voor een winkelinrichter hangt vooral af van een wederzijdse correct aanvoelen en vertrouwen tussen beide partijen. Dat wij de vernieuwing van alle winkels steeds door Integral hebben laten uitvoeren, verduidelijkt onze tevredenheid van de samenwerking.”

 

Welke specifieke elementen kenmerken de slagerij in Kasterlee?

Liesbeth: “ In het gedeelte vooraan hebben we het plafond laten verwijderen tot in de nok van het dak. De oude balkenstructuur en de bakstenen muur werden behouden en behandeld. Deze ingrijpende verandering bezorgde de winkel een veel opener gevoel en een akoestisch geluidscomfort. Ook de witte hoge plafonds ventileren de ruimte gevoelig beter.
Onze huisstijl benadrukken we al jaren in het zwart. Wanneer je zwart doseert én combineert met wit, goud of brons, dan straalt zwart luxe en klasse uit, vinden we. Patrick en ik opteren wel voor zwarte kleurvlakken in combinatie met wit, dat zuiverheid en luchtigheid uitstraalt.

De keramische vloertegels zijn dan ook lichtgrijs, de muurtegels wit.
Zwart matcht ook met rijke metaaltinten, zoals goud of koper. Daaruit vloeit onze keuze voor het zwarte naamlogo ‘Vandecruys’ met een gouden trio van worsten rond het naamlogo. Het logo werd door Integral in een heel dun metaal uitgefreesd en komt zowel in de winkel als op de buitengevel uit- stekend tot zijn recht.”

Koeling

De eigenaars van ‘Vandecruys’ opteerden voor de meest geavanceerde en rendabele toonbanken, wandkoeling, diepvriescellen en ruimtekoeling voor werkplaatsen. Ook de monitoring van de koel- zones, de airconditioning en de warmterecuperatie waren in de juiste handen bij Integral. De exclusie- ve plaatkoeling zorgt voor een optimale koeling en een vochtigheidsgraad met minder verbruik. Integral is ook de enige Belgische producent van koeltoonbanken met een volledige inoxstructuur (RVS) op maat.

Daarnaast ontwikkelden ze een uniek elektrisch hefsysteem voor traiteurtoonbanken, waarbij het onderhoud wordt vergemakkelijkt en verbeterd. De koelconcepten van Integral zijn geluidsarm en be- antwoorden aan de strenge Europese milieunormen.

 

Innoverende toepassingen

Liesbeth: “ Voor de nieuwe winkel in Geel (Larum) stelden de designers van Integral verschillende innoverende materialen voor, die ze ook toepasten op wanden, rekken en schabben in onze winkels in Larum en Kasterlee.

De wandkast met wijn en delicatesse harmonieert met de afwerking van de zelfbedieningstoonbank van kaas en desserten, die bekleed is met donker geschilderde kleine latten.

Voor de vormgeving van het interieur kozen we voor twee belangrijke concepten: een kaas- en dessertenafdeling in zelfbediening en een lange koeltoonbank in omgekeerde L met bediening. Om het ambacht uit te stralen en oogcontact te behouden, staat de hakblok centraal achter de koeltoonbank van het vers vlees.

De bedieningstoonbank heeft rechtopstaand glas, wat leidt tot een maximale zichtbaarheid van het assortiment en een zo laag mogelijke drempel tussen de slager, zijn klant en de producten.

De ledverlichting zorgt voor een evenwichtig verspreid lichtcomfort en een aanzienlijke energiebesparing.
De buitengevel werd witgeschilderd en voorzien van zwarte metalen deurstijlen en raampartijen met aparte toegang en uitgang”, aldus Liesbeth Mertens.